Z punktu widzenia klimatycznego branża rolno-spożywcza emituje ok. 25 proc. CO2 na poziomie globalnym. Mimo nadprodukcji żywności codziennie 3 mld ludzi cierpli z głodu, z czego 800 tys. jest przewlekle niedożywiona. A przecież światowa gospodarka jest oparta na produkcji nadwyżek. Produkujemy więcej z myślą o człowieku, którego stawiamy w centrum ekosystemu. A co byłoby gdybyśmy to naturę postawili w centrum, a sami zeszli z piedestału i stali się jej pokornymi obserwatorami? Gdybyśmy przestali z nią walczyć i zaczęli współpracować?
Takie podejście otwiera przed nami rolnictwo regeneratywne, o którym rozmawiamy z Mateuszem Ciasnochą, rolnikiem na misji umiejscowienia rolników w centrum wysiłków adaptacji i mitygacji do zmian klimatycznych, aktywnie zaangażowanym w pracę UNFCCC COP26 – Climate Champions jako Regenerative Agriculture Fellow, Ekonomię Franciszka, gdzie koordynuje pracę nad projektem Gospodarstw Franciszka oraz EIT Food, gdzie zarządza projektem promującym rolnictwo regeneratywne w Polsce.
Rozmowę prowadzi Ewa Dunal.