Przejdź do treści

NNO. Po stronie odpowiedzialności.

Komentujemy świat. Chcemy go zmieniać na lepszy.

Poznaj nas
Czy istnieje zrównoważone rybołówstwo? Pytamy Annę Dębicką z Marine Stewardship Council (MSC) z okazji Światowego Dnia Oceanów Czy istnieje zrównoważone rybołówstwo? Pytamy Annę Dębicką z Marine Stewardship Council (MSC) z okazji Światowego Dnia Oceanów
Eco-Społeczeństwo

Czy istnieje zrównoważone rybołówstwo? Pytamy Annę Dębicką z Marine Stewardship Council (MSC) z okazji Światowego Dnia Oceanów


8 czerwca, 2022

8 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Oceanów. Jak wynika z danych ONZ blisko 30% dziko żyjących, oszacowanych stad ryb na świecie jest przełowionych, a ok. 60% poławianych na najwyższym możliwym poziomie. Jeśli nic się nie zmieni, za 40 lat część gatunków ryb i owoców morza zniknie bezpowrotnie. Co będzie z ponad 3 miliardami ludzi, dla których ryby i owoce morza są dla podstawowymi pożywieniem na co dzień? Wbrew pozorom, dużo zależy od naszych konsumenckich wyborów, co wyjaśnia Anna Dębicka z międzynarodowej organizacji pozarządowej MSC w rozmowie z Ewą Dunal.

Co właściwie oznacza zrównoważone rybołówstwo i czy jako konsumenci możemy zaufać certyfikatom? Przyczynkiem do rozmowy z Anną Dębicką, dyrektor MSC Polska i Europa Środkowa, stał się film „Ciemna Strona Rybołówstwa” dostępny na Netflixie. Dokument Aliego Tabrizi, skłania nas do refleksji nad tym, jak niewiele wiemy o tym, co dzieje się pod wodą i czy jesteśmy w stanie w sposób zrównoważony pogodzić nadmierną konsumpcję z dbałością o morski i oceaniczny ekosystem. Czy tu też już można panikować?

 

Materiały prasowe MSC Polska

Zródło: MSC Polska
Zródło: MSC Polska

Udostępnij:

Dołącz do naszej społeczności

Zarejestruj się bezpłatnie, otrzymasz dostęp do wykładów, najnowszych artykułów, wywiadów i podcastów.

Dowiedz się więcej