Przejdź do treści

NNO. Po stronie odpowiedzialności.

Komentujemy świat. Chcemy go zmieniać na lepszy.

Poznaj nas
Natura jest naszym źródłem, ograniczeniem, czy miarą? fot. Karolina Trzeciakiewicz
Zrównoważony Rozwój

Natura jest naszym źródłem, ograniczeniem, czy miarą?


8 listopada, 2021

Z punktu widzenia klimatycznego branża rolno-spożywcza emituje ok. 25 proc. CO2 na poziomie globalnym. Mimo nadprodukcji żywności codziennie 3 mld ludzi cierpli z głodu, z czego 800 tys. jest przewlekle niedożywiona. A przecież światowa gospodarka jest oparta na produkcji nadwyżek. Produkujemy więcej z myślą o człowieku, którego stawiamy w centrum ekosystemu. A co byłoby gdybyśmy to naturę postawili w centrum, a sami zeszli z piedestału i stali się jej pokornymi obserwatorami? Gdybyśmy przestali z nią walczyć i zaczęli współpracować?

Takie podejście otwiera przed nami rolnictwo regeneratywne, o którym rozmawiamy z Mateuszem Ciasnochą, rolnikiem na misji umiejscowienia rolników w centrum wysiłków adaptacji i mitygacji do zmian klimatycznych, aktywnie zaangażowanym w pracę UNFCCC COP26 – Climate Champions jako Regenerative Agriculture Fellow, Ekonomię Franciszka, gdzie koordynuje pracę nad projektem Gospodarstw Franciszka oraz EIT Food, gdzie zarządza projektem promującym rolnictwo regeneratywne w Polsce.  

Rozmowę prowadzi Ewa Dunal. 

Udostępnij:

Dołącz do naszej społeczności

Zarejestruj się bezpłatnie, otrzymasz dostęp do wykładów, najnowszych artykułów, wywiadów i podcastów.

Dowiedz się więcej